Welkom op deze weblog!

Welkom op de blog van de A-opleiding psychiatrie van GGNet. Deze blog is bedoeld als informatie platform voor iedereen die betrokken is bij deze opleiding of daarin geinteresseerd is.

Ter informatie even kort iets over GGNet en over de psychiater opleiding.

GGNet is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. GGNet wil psychische, ernstige psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen helpen voorkomen en mensen met psychische, ernstige psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen behandelen, begeleiden en helpen om zoveel als mogelijk en wenselijk zelfstandig in de samenleving te kunnen functioneren. Er werken bij GGNet meer dan 2.400 professionals, waaronder ruim 50 psychiaters en zo'n 14 aios psychiatrie.

GGNet heeft een A-opleiding psychiatrie, d.w.z. dat een belangrijk deel van de medisch specialistische opleiding tot psychiater binnen GGNet genoten kan worden. We doen dit in nauwe samenwerking met de A-opleiding van de Gelderse Roos in Wolfheze en die van de Afdeling Psychiatrie van het UMC St. Radboud te Nijmegen; met hen samen, behoren we tot het Opleidingscluster Psychiatrie Oost-Nederland.
Hierbinnen worden artsen opgeleid tot psychiater conform de eisen van het Centraal College Medisch Specialisten (CCMS).

Binnen GGNet wordt naast een brede basisopleiding veel aandacht geschonken aan de praktische toepassing van de Evidence Based Mental Health (EBMH) en aan de contextuele aspecten van psychiatrische stoornissen. Dit betekent dat naast een grondige kennis van de biologische aspecten van psychiatrische stoornissen, bij de diagnostiek en behandeling tevens expliciet factoren zoals de persoonlijkheid, behandelrelatie, sociale omgeving en juridische aspecten worden betrokken.

zondag 18 september 2011

Telezorg in de ouderenpsychiatrie


Ook onze eigen zorgeenheid Ouderenpsychiatrie van GGNet is zich aan het oriƫnteren op het toepassen van nieuwe technologie in de zorg. Enerzijds zijn er de zogenaamde 'domotica'. Het gaat om electronica die allerlei taken in het dagelijks leven makkelijker maken, niet eens per se alleen voor ouderen. Denk aan afstandsbedieningen om licht en gordijnen te bedienen. Een andere toepassing is te vinden in het toepassen van communicatie tussen hulpverlener en patient via het internet. Dat kan via een PC maar ook via een 'gewoon' TV scherm. In GGZ Noord-Holland Noord is net een pilot afgerond waarin de gebruikelijke zorg werd vergeleken met zorg via beeld en telefoon. De pilot werd vormgegeven ism het Trimbos Instituut. De resultaten waren nog wat mager, maar desondanks wil men deze pilot uitbreiden. Opgemerkt werd dat in ieder geval niet alle zorg te vervangen is door telezorg. Wel kan goed omschreven zorg mogelijk goed in deze vorm gegeven worden. Zo werkt de Thuiszorg al langer met tele-diabetes zorg; er wordt dan 'live' contact opgenomen met de patient en er wordt op afstand samen naar de actuele bloedsuikerwaarde gekeken en een nieuw beleid afgesproken. Het zou denk ik goed zijn om goed na te denken welke psychiatrische zorg zich precies leent voor dergelijke telezorg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten