Welkom op deze weblog!

Welkom op de blog van de A-opleiding psychiatrie van GGNet. Deze blog is bedoeld als informatie platform voor iedereen die betrokken is bij deze opleiding of daarin geinteresseerd is.

Ter informatie even kort iets over GGNet en over de psychiater opleiding.

GGNet is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. GGNet wil psychische, ernstige psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen helpen voorkomen en mensen met psychische, ernstige psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen behandelen, begeleiden en helpen om zoveel als mogelijk en wenselijk zelfstandig in de samenleving te kunnen functioneren. Er werken bij GGNet meer dan 2.400 professionals, waaronder ruim 50 psychiaters en zo'n 14 aios psychiatrie.

GGNet heeft een A-opleiding psychiatrie, d.w.z. dat een belangrijk deel van de medisch specialistische opleiding tot psychiater binnen GGNet genoten kan worden. We doen dit in nauwe samenwerking met de A-opleiding van de Gelderse Roos in Wolfheze en die van de Afdeling Psychiatrie van het UMC St. Radboud te Nijmegen; met hen samen, behoren we tot het Opleidingscluster Psychiatrie Oost-Nederland.
Hierbinnen worden artsen opgeleid tot psychiater conform de eisen van het Centraal College Medisch Specialisten (CCMS).

Binnen GGNet wordt naast een brede basisopleiding veel aandacht geschonken aan de praktische toepassing van de Evidence Based Mental Health (EBMH) en aan de contextuele aspecten van psychiatrische stoornissen. Dit betekent dat naast een grondige kennis van de biologische aspecten van psychiatrische stoornissen, bij de diagnostiek en behandeling tevens expliciet factoren zoals de persoonlijkheid, behandelrelatie, sociale omgeving en juridische aspecten worden betrokken.

zondag 7 augustus 2011

Over STOPP, POM, PHARM en MAI


Al eerder is het op deze blog gegaan over polyfarmacie. M.n. bij ouderen is dit een belangrijk onderwerp, en dan zeker ook bij de ouderenpsychiatrie. In het GeBu van deze maand (augustus 2011) een artikel hierover. Het gaat hierin vooral om medicatie die chronisch wordt gebruikt. Vaak is de indicatie dus van lang geleden en niet altijd is het zeker dat het nog steeds zinvol is. Ook kunnen dergelijke medicijnen op langere termijn tot problemen leiden, door interactie met andere middelen of doordat bijwerkingen minder goed verdragen worden op latere leeftijd. Het staken van langdurig gebruikte medicatie is echter niet altijd even makkelijk. Het is van groot belang om hier methodisch in te werk te gaan. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die in dit artikel ook besproken worden, bijvoorbeeld de 'screening tool for older persons prescriptions' (STOPP). Bij het methodisch te werk gaan hoort dan vooral goed monitoren wat huidige klachten zijn en of het afbouwen/minderen van medicatie hier iets aan toe- of afdoet. Dit is iets dat zeker ook opgeld doet voor langdurig gebruik van psychofarmaca: ook hiervan is de indicatie soms niet goed te achterhalen en ook deze medicatie kan soms belangrijke negatieve gevolgen hebben voor de patient zowel voor het lichamelijk als het psychisch functioneren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten