Welkom op deze weblog!

Welkom op de blog van de A-opleiding psychiatrie van GGNet. Deze blog is bedoeld als informatie platform voor iedereen die betrokken is bij deze opleiding of daarin geinteresseerd is.

Ter informatie even kort iets over GGNet en over de psychiater opleiding.

GGNet is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. GGNet wil psychische, ernstige psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen helpen voorkomen en mensen met psychische, ernstige psychosociale problemen en/of psychiatrische stoornissen behandelen, begeleiden en helpen om zoveel als mogelijk en wenselijk zelfstandig in de samenleving te kunnen functioneren. Er werken bij GGNet meer dan 2.400 professionals, waaronder ruim 50 psychiaters en zo'n 14 aios psychiatrie.

GGNet heeft een A-opleiding psychiatrie, d.w.z. dat een belangrijk deel van de medisch specialistische opleiding tot psychiater binnen GGNet genoten kan worden. We doen dit in nauwe samenwerking met de A-opleiding van de Gelderse Roos in Wolfheze en die van de Afdeling Psychiatrie van het UMC St. Radboud te Nijmegen; met hen samen, behoren we tot het Opleidingscluster Psychiatrie Oost-Nederland.
Hierbinnen worden artsen opgeleid tot psychiater conform de eisen van het Centraal College Medisch Specialisten (CCMS).

Binnen GGNet wordt naast een brede basisopleiding veel aandacht geschonken aan de praktische toepassing van de Evidence Based Mental Health (EBMH) en aan de contextuele aspecten van psychiatrische stoornissen. Dit betekent dat naast een grondige kennis van de biologische aspecten van psychiatrische stoornissen, bij de diagnostiek en behandeling tevens expliciet factoren zoals de persoonlijkheid, behandelrelatie, sociale omgeving en juridische aspecten worden betrokken.

maandag 15 november 2010

Taakdelegatie en aansprakelijkheid


Een opmerkelijke tuchtzaak deze week in Medisch Contact. Over taakdelegatie, waarbij de psychiater de beoordeling van een (recidief) depressie overliet aan een spv. Lijkt me een casus uit de praktijk van alledag, waarbij in dit geval inhoudelijk niet een duidelijke fout gemaakt lijkt te zijn, maar wel sprake was van een fatale afloop. De spv oordeelde dat er sprake was van een recidief, er was kennelijk overeenstemming tussen deze spv en patiente dat er behandeld moest worden en er werden afspraken over deze behandeling gemaakt. De psychiater in kwestie kende patiente van een eerdere behandeling. Het gaat erom dat in geval van verdenking op ernstige pathologie (en suicidaliteit valt daaroner) de patient ook daadwerkelijk bij een arts/specialist terechtkomt. Dat dit op gespannen voet staat met de praktijk wordt hier niet concreet benoemd, maar wel wordt aangegeven dat het hier een 'zakelijke' terechtwijzing betreft en dat het niet om laakbaar handelen gaat. Een schrale troost lijkt me.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten